Renunta la judecatile critice

Nu este niciodata util sa te judeci singur sau sa judeci pe altcineva. Gandurile critice conduc automat la emotii negative in detrimentul celor pozitive. De aceea, in loc sa mai emiti judecati critice, incearca mai degraba sa renunti la convingerile tale referitoare la cine are dreptate si cine nu, la ceea ce trebuie si nu trebuie sa faca oamenii. La urma urmelor, nu poti controla comportamentul celorlalti oameni. Condamnarea lor si focalizarea asupra unui copmportament utopic pe care ar trebui sa il aiba in viziunea ta nu face decat sa iti creeze o stare de spirit negativa. Urmareste sa nu mai judeci pe nimeni. Accepta-i pe oameni asa cum sunt, dar fixeaza-ti propriile granite pe care le consideri tolerabile si indeparteaza-te de situatiile care te-ar putea secatui de energie.

Renuntarea la judecatile critice si conectarea la iubire reprezinta o modalitate ideala de a iesi dintr-o situatie dificila. Cu totii am vazut femei care isi abuzeaza verbal copilul numai pentru ca se simt frustrate sau iritate. Instinctul ne face sa le judecam, acuzandu-le de cruzime, dar o modalitate mult mai pozitiva de a aborda acest scenariu consta in a le trata cu iubire. De indata ce simti aceasta emotie, exprim-o: manifesta-ti simpatia si intreaba persoana din fata ta daca o poti ajuta cu ceva.

Daca ii vei transmite mamei simpatia ta, sunt sanse mari ca ea sa se calmeze si sa renunte la abuzarea copilului, in timp ce condamnarea ei si incruntarea sprancenelor nu vor face decat sa o mentina in starea ei de spirit negativa. Daca ai convins-o ca nu o vei critica si nu iti vei exprima iritarea in cee ace o priveste, ii poti spune cu blandete ce ai face tu in situatia ei si o poti ajuta sa inteleaga ca exista si alte modalitati, mai bune, de a gestiona respectiva situatie. Chiar daca nu ai copii, ii poti oferi anumite sfaturi, spunandu-i de pilda:”Si nepoata mea obisnuia sa ceara tot ce vedea atunci cand intra intr-un magazine de dulciuri, dar sora mea respira profund, astfel incat sa nu se enerveze. Curios este ca si nepoata mea se calma la randul ei, iar la un moment dat a renuntat chiar sa mai ceara dulciuri.”

Autocondamnarea si exprimarea vinovatiei si rusinii sunt de asemenea extrem de distructive. Daca esti de parere ca ai facut o greseala, amplifica volumul iertarii de sine, al bunatatii si al iubirii, iarta-te si vezi-ti de viata. In cazul in care constati ca manifesti un tipar comportamental care-ti displace, angajeaza-te sa il schimbi. Cramponarea de vinovatie si acuzarea celor din jur nu face decat sa te mentina ancorat in tristete si in manie, impiedicandu-te sa treci la o stare de spirit mai pozitiva care te-ar putea ajuta inclusiv sa iti rezolvi problema.

Unul din indiciile cele mai sigure care iti poate confirma faptul ca emiti judecati critice la adresa ta sau a altor persoane este folosirea frecventa a unor afirmatii extreme ce includ cuvinte precum: intotdeauna, toata lumea, imposibil, nimeni si niciodata. Gandurile de genul :” Nimeni nu ma va iubi vreodata” sau “Nu-mi voi gasi niciodata o slujba pe gustul meu” se datoreaza unor perceptii negative si distorsionate. De aceea, ori de cate ori te auzi rostind in sinea ta astfel de afirmatii, gandeste-te ca a sosit timpul sa treci la o stare de spirit mai pozitiva si inlocuieste gandul respectiv cu unul care te inspira.
Peggy McColl

Daca simti ca ai nevoie de ajutor profesionist, contacteaza-ma!

Suna acum la 0724 870 300 pentru a obtine mai multe detalii.