richard erskinePSIHOTERAPIA INTEGRATIVA ESTE O PSIHOTERAPIE UNIFICATOARE  care, afirmand valoarea intrinseca a fiecarei persoane,  raspunde adecvat si eficient la toate nivelele afective, comportamentale, cognitive si fiziologice de functionare ale acesteia, adresandu-se totodata dimensiunii spirituale a vietii.

Termenul „integrativ“ aşa cum este el folosit în modul nostru de abordare a psihoterapiei integrative are o sumă de înţelesuri. În primul rând se referă la procesul de integrare a personalităţii, care include ajutorarea clienţilor să devină conştienţi de şi să asimileze conţinutul stărilor lor fragmentate şi fixate ale sinelui într-un ego neopsihic, să-şidezvolte un sens al sinelui ce descreşte nevoia unor mecanisme deapărare şi a unui script de viaţă, şi să reangajeze lumea şi relaţiile având un contact deplin. Este un proces de realizare a unui întreg: luarea aspectelor renegate, inconştiente, nerezolvate ale egoului şi transformarea lor în parte a unui sine coeziv.

„Integrativ“ se referă şi la teoria integrării – aducerea alături de psihoterapie a abordărilor afective, cognitive, comportamentale,fiziologice şi de sistem.

Caractersitic psihoterapiei integrative este evaluarea fiecaruia dintre aceste domenii – afectiv,comportamental, cognitiv şi fiziologic – analizandu-se daca este deschis sau închis unui contact (intern sau extern) şi aplicarea metodelor care sporesc acest contact.

Conceptul de contact intern şi extern este folosit în cadrul unei perspective a dezvoltării umane în care fiecare fază a vieţii prezintă sarcini mărite de dezvoltare, sensibilităţi unice în relaţia cu alţi oameni, şi oportunităţi de a învăţa mai mult.

Psihoterapia integrativă ţine seama de multe moduri de a vedea funcţionarea umană: psihodinamică, centrată pe client,comportamentală, terapie de famile, terapie Gestalt, psihoterapie a trupului influenţată de Reichian, teorii ale relaţiilor între subiecte (ţinte) şi psihologie psihoanalitică a sinelui în plus faţă de analiza tranzacţională, ce formează baza principală a teoriei şi metodei noastre.Fiecare oferă o explicaţie validă a comportamentului şi funcţiei psihologogice şi fiecare este sporită atunci când este selectiv integrate cu altele (Erskine şi Moursund, 1988).

Daca simti ca ai nevoie de ajutor profesionist, contacteaza-ma!
Suna acum la 0724 870 300 pentru a obtine mai multe detalii.

Articole recomandate

varjitoare, psihoterapie
Psihoterapie Copii

Vrajitoarele si psihoterapia

psihoterapie cuplu, terapie, psiholog, adulti
Psihoterapie Cuplu

De ce se imbolnavesc oamenii casatoriti

psihoterapie copii, psiholog, bucuresti
Psihoterapie Copii

Burn-outul copiilor