meIn practica clinica suntem obisnuiti sa vedem persoane care s-au cocosat mai mult sau mai putin sub presiunea urii de sine si a devalorizarii, care se simt ca niste gandaci, ca niste gunoaie. Mare parte din activitatea clinica se confrunta cu o stima de sine scazuta, cu o imagine de sine proasta. Incercam sa-i scoatem pe oameni la lumina, sa-i sustinem, sa-i ajutam sa faca pasi inainte in viata. Sunt unii care esuaeaza si cauta ajutor pentru a se acomoda mai bine cu esecul. Incercam sa ii convingem ca nu sunt niste gandaci buni de strivit. Sunt fiinte pretioase, care merita o sansa la viata.

La celalalt capat al spectrului sunt indivizii aparent plini de succes care au o capacitate redusa de a sustine un contact emotional semnificativ cu altii si cu ei insisi. ii trateaza pe ceilalti ca pe niste obiecte strategice, parghii pentru cariera si pompe de umflat eul, tinte catre trebuie manipulate pentru a obtine castiguri socioeconomice sau sexuale. Par insensibili la necazurile pe cere le produc altora, dar sunt foarte atenti la ceea ce pot sau nu face altii pentru ei. Acesti obsedati de putere si control devin anxiosi si deprimati din pricina imperativului permanent de a fi in fruntea clasamentului si din cauza ca realitatea, prin natura ei, diminueaza controlul securizant.

Tehnologia chimica de azi ii incurajeaza pe oamenii de acest fel sa foloseasca medicatia pentru a scapa de anxietate si depresie. Acest lucru se potriveste cu ideologia lor centrata pe putere si control. Unii doresc sa poata controla anxietatea si depresia, asa cum altii doresc sa controleze demografia si competitia. Pilulele devin niste ajutoare de nadejde in cursa spre succes. Ele regleaza dispozitia si functionalitatea si ii ajuta astfel sa se mentina in frunte si sa evite prabusirea - emotionala, socioeconomica, personala, creativa.

Psihoterapia ca domeniu are problemele, abuzurile, deceptiile ei, partea ei de putere... Insa cei mai multi psihoterapeuti pe care ii cunosc sunt loiali pacientilor si muncii lor. Ei se straduiesc, dau tot ce au mai bun profesional. Cred ca noi oferim ceva unic societatii. Incercam sa ascultam si sa ramanem deschisi spre impactul pe care il are ascultarea in noi. Traim pe panta creativa a ascultarii. Ramanem deschisi la efectul pe care il are asupra noastra ascultarea unui alt om, saptamana de saptamana, luna de luna, an de an. Nu ne abandonam nici pacientii, nici pe noi insine, ci sustinem incercarile amandorura de a supravietui.

Crestem prin ascultare creativa. Ce ne iese pe gura ne surprinde. Mergem in profunzime, devenim mai pregatiti pe masura ce analizam impactul pe care il are pacientul asupra noastra, in vreme ce pacientul se coace in noi timp indelungat. Vorbirea creste si se preschimba de-a lungul gestatiei. Nu stiu alt loc dedicat capacitatii fiintei umane de a se deschide catre explorarea fiecarei nuante simtite, intr-o atmosfera dedicata dezvoltarii echipamentului care sustine o asemenea explorare.

Michael E.

Daca simti ca ai nevoie de ajutor profesionist, contacteaza-ma!
Suna acum la 0724 870 300 pentru a obtine mai multe detalii.