Amintirile neprocesate  emotii negative

Stresul post-traumatic

Suferinta si fericirea se succed continuu in viata noastra, la fel ca si boala si sanatatea sau familiile care au contribuit la aparitia problemelor noastre si altele care ne-au sustinut pline de iubire. In mod similar, experientele pe care le-am trait au inclus umilinte, esecuri, respingeri si certuri din copilarie, dar si evenimente majore diagnosticate ca sindrom al stresului post-traumatic (SSPT), cum ar fi accidentele majore, abuzurile fizice, sexuale sau emotionale, razboiul si dezastrele naturale.

Pentru ca cineva sa fie diagnosticat cu SSPT, el trebuie sa aiba simptome precum gandurile obsesive, tulburari ale somnului precum cosmarurile si visele recurente, anxietate, emotii negative, sensibilitate extrema in fata pericolului potential, care il face sa sara in sus la cel mai mic zgomot, sau dimpotriva, „amorţeala”, o stare in care nu mai simte nimic sau in care se simte deconectat de tot si de toate. Acesti bolnavi incearca sa uite de evenimentele prin care au trecut, dar sunt totusi obsedati de acestea.

Drama veteranilor

Experienta prin care au trecut cei care sufera de SSPT ramane stocata in creierul lor intr-o maniera care le face rau. Spre exemplu, daca un veteran care sufera de SSPT se gandeste la un eveniment care s-a petrecut in Irak sau in Afganistan in urma cu trei ani, el simte respectivul eveniment in corpul sau, experimenteaza emotii negative asociaet cu ganduri si imagini pe care le-a perceput in momentul evenimentului.

Acelasi lucru i se poate intampla unui veteran al Razboiului din Vietnam, desi evenimentele traumatice prin care a trecut s-au petrecut cu mai bine de 30 de ani in urmă. Un puscas marin care a trecut prin multe si a asistat la nenumarate pierderi poate fi urmarit in mod particular de una dintre ele. Ori de cate ori se gandeste la moartea respectivei persoane, el se simte la fel de neajutorat, de indurerat si de furios cum s-a simtit la vremea respectiva. Reactiile sale in fata evenimentelor curente reflecta aceste stari emotionale.

Constituirea traumei

In mod similar, daca cineva violat acum un an sau molestat in urma cu 50 de ani sufera de SSPT, trecutul lui ramane in continuare actual. Ori de cate ori se gandeste la incidentul petrecut, el simte ca retraieste experienta. La fel, se poate simti speriat sau anxios in preajma anumitor persoane sau in anumite locuri, resimtind puternic emotii negative. Indiferent cat timp a trecut insa de la experienta sa si de la manifestarea acestor simptome, nu este deloc necesar ca acestea sa ramana permanente. Studiile stiintifice confirma raspicat acest lucru. Desi diagnosticarea formala a SSPT presupune existenta unei traume majore cum ar fi un jaf sau un act de violenata, studii recente au aratat ca experientele din viata de zi cu zi, cum ar fi problemele relationale sau somajul, pot genera simptome similare, daca nu chiar mai grave, de SSPT.

Acest lucru are implicatii majore pentru noi toti, aratand ca nu exista o separare clara intre diferitele tipuri de evenimente, si nici intre simptomele generate de ele. La fel ca si cei care sufera de SSPT, si noi am trait experienta anxietatii, fricii, agitatiei sau respingerii, sfarsind prin a nu ne putea scoate din cap aceste ganduri, prin a ne simti vinovati sau prin a avea cosmaruri. Uneori, aceste reactii se bazeaza pe o situatie curenta, la care trebuie sa ne gandim pentru a ne da seama cum sa o gestionam. In unele cazuri, simptomele dispar dupa ce situatia se schimba. In cazul altor oameni (deloc puţini la numar), aceste simptome apar frecvent si fara o cauza aparenta. Aceste semne indica faptul ca exista amintiri neprocesate care stau la baza lor.

Emotii negative – cauza si simptom

Din fericire, aceste amintiri pot fi identificate si tratate. De aceea, nu trebuie sa pierdem din vedere ca indiferent ce emotie, convingere sau comportament negativ ne afecteaza, acestea nu reprezinta cauza suferinţei noastre – ci doar un simptom. Cauza probabila este o amintire care declanseaza acest simptom. Amintirile noastre stau in egala masura la baza simptomelor negative si sanatatii mentale. Diferenta consta in maniera in care sunt stocate ele in creierul nostru. Daca sunt neprocesate, ele pot cauza o reactie excesiva care ne face rau, noua sau celor din jurul nostru, resimtind emotii negative. Daca sunt „procesate”, noi reactionam intr-o maniera care ne face bine, (noua si celor dragi).

Dr. Francine Shapiro

Daca simti ca ai nevoie de ajutor profesionist, contacteaza-ma!
Suna acum la 0724 870 300 pentru a obtine mai multe detalii.

Articole recomandate

varjitoare, psihoterapie
Psihoterapie Copii

Vrajitoarele si psihoterapia

psihoterapie cuplu, terapie, psiholog, adulti
Psihoterapie Cuplu

De ce se imbolnavesc oamenii casatoriti

psihoterapie copii, psiholog, bucuresti
Psihoterapie Copii

Burn-outul copiilor