Psihoterapie individuala, de familie si pentru copii 

Cabinetul Individual de Psihologie din Bucuresti 

Profita de oferta lunii Mai!

Achita un pachet de 5 sedinte si beneficiezi de o sedinta gratuita!

Programari la cabinet - tel.0724.870.300   Locatii: Calea Victoriei nr.21- Piata Unirii

  

Psihologie generala

  sand

Universul abundă în energie. De fapt, totul este energie. De la cel mai dens și mai solid obiect până la propria ta inimă, vibrațiile tale și ale lumii înconjurătoare nu încetează niciodată. Desigur, există multe tipuri de energie care se întrepătrund – energia care ne conectează, ne influențează, pleacă dinspre noi și se întoarce. Totul pulsează prin intermediul vibrațiilor, iar în starea naturală și sănătoasă a lucrurilor există un flux universal armonios.

Lumea în care trăim este asemenea unui râu strălucitor cu un potențial uimitor. Uneori credem că evenimentele se petrec întâmplător, alteori avem sentimentul că există un scop și o direcție, o forță care determină totul. În lumea fizicii cuantice, conștiența umanității creează realitatea, iar adevărul de
necontestat este că propria ta conștiență îți creează realitatea individuală.

Dar știai că există coduri ascunse care îți hrănesc conștiența? Ele dau contur vieții cu puterea unui buldozer care croiește drumul dinaintea ta, conducându-te în direcția pe care o determină codurile tale. Așadar, dacă nu îți place drumul pe care te afli, trebuie să analizezi și să schimbi codurile care te-au adus aici.
Aceste puternice influențe interioare nu pot fi negate sau ignorate. Ele sunt gravate în inconștient, în viața ta zilnică și în reacțiile automate pe care le ai față de lume. Nu doar că direcționează scenariul fără sfârșit din mintea ta, ci conferă totodată o putere semnificativă, care se află la baza direcției pe
care o are destinul tău.
Chiar și acum, fără să știi, un cod puternic și adânc înrădăcinat îți conduce viața. Și, în funcție de natura mesajelor sale, el poate fi sursa unor experiențe minunate sau îți poate bloca foarte ușor dorințele și îți poate distruge orice încercare de atingere a fericirii. Poți descoperi semnalele emise de codurile personale analizând tiparele exterioare ale vieții tale. Dacă te confrunți în mod repetat cu frustrări, atunci probabil că un aspect negativ a fost criptat cândva.

Dar și cele mai puternice coduri negative pot fi sparte. Se pot crea noi coduri care să stimuleze viața, să-ți aducă fericirea deplină și împlinirea surprinzătoare a visurilor tale. Acest lucru i s-a întâmplat unuia dintre prietenii mei, pe nume Bob, care a trăit o răsturnare de situație în viața lui „lipsită de iubire“.

Decodarea uimitoarei povești a lui Bob

Bob era un om minunat: inteligent, sensibil, comunicativ, peste măsură de generos și, culmea!, era și frumos, și bogat. Ce mai, genul de bărbat pe care cele mai multe dintre femei ar fi încântate să-l aibă alături! Problema era că Bob nu atrăgea astfel de femei – și nu era atras de ele. Întotdeauna se
îndrăgostea de femei cât se poate de egocentrice și indisponibile emoțional.

Crezi sau nu, în pofida tuturor avantajelor sale, Bob ajunsese la 50 de ani fără a fi fost iubit niciodată cu adevărat. Mama lui fusese severă și critică, iar Bob își petrecuse cea mai mare parte din viață încercând să-i facă pe plac, devenind un medic de succes și implicându-se cu seriozitate chiar și în domeniul imobiliar. Indiferent cât de bine s-a descurcat, Bob nu a fost apreciat niciodată de mamă. Întotdeauna trebuia să facă mai mult, iar ea își înfrâna mereu iubirea. După ce a absolvit Facultatea de Medicină, Bob a început să se vadă cu o tânără care avea să stabilească tiparul – și codurile – pentru fiecare relație romantică ulterioară. Această femeie era inteligentă și atrăgătoare, dar, asemenea mamei lui, a așezat pe umerii săi povara unor condiții nesfârșite. Apoi, când Bob trebuia să-și înceapă rezidențiatul, atât mama, cât și iubita i-au spus că a sosit vremea căsătoriei. Astfel, deși nu o iubea și nu se simțea iubit de această femeie, Bob a ales să nu opună rezistență, urmând vechiul cod al supunerii întrucât râvnea la iubire și aprobare.

Căsnicia lui Bob a fost una superficială. Au avut trei copii, toate fete, iar fiecare dintre acestea a urmat întotdeauna regula tiparului său, el fiind singurul care oferea ceva în relația părinte-copil. Pe măsură ce a trecut timpul, Bob s-a dezvoltat într-o direcție diferită, dorindu-și să înțeleagă sensul profund din spatele lucrurilor. A început să studieze științele spirituale, iar dorința lui cea mai puternică era să depășească pustiul și singurătatea care îi dominau viața personală. Fără tăgadă, Bob era un bărbat cu o minte strălucitoare și, medic fiind, a înțeles că, atunci când oamenii își caută echilibrul, există o legătură între minte, trup și spirit. Și-a continuat rezidențiatul, dar a început și să cerceteze fenomene cum ar fi meditația și tehnicile alternative de vindecare. De fiecare dată când participa la un curs, o invita și pe soție să meargă împreună cu el. Dar aceasta nu făcea altceva decât să-l ia în derâdere și să-l înjosească de față cu fiicele lor.

Bob a încercat mai multe variante pentru a aduce relația pe un făgaș normal, inclusiv consilierea, dar lucrurile s-au înrăutățit. După vreo doi ani în care s-a simțit ostracizat în sânul propriei familii, a înțeles că pasul următor care trebuia întreprins era divorțul.

În cele din urmă, Bob a început să meargă din nou la întâlniri, dar de fiecare dată a ajuns să lege relații cu femei egocentrice, egoiste și care îl ignorau. Era iubitor și generos, dar femeile pe care le întâlnea profitau de asta și se foloseau deseori de el pentru banii săi. În multe cazuri, mai ales la început, Bob se simțea nevoit să folosească banii pentru a face ca relația să continue. Nu este surprinzător că, atunci când au crescut, și fiicele sale au abordat situația în aceeași manieră și își doreau să aibă de-a face cu el numai dacă aveau ceva de câștigat.

Bob își dorea cu disperare să fie iubit și ar fi fost în stare să facă aproape orice pentru asta. Totuși, în forul său interior simțea că iubirea adevărată nu ajunge la el. De fapt, de fiecare dată s-a socotit folosit și apoi abandonat, simțindu-se frustrat sau rănit de aproape toate femeile din viața lui.
L-am văzut de nenumărate ori cum se îndrăgostea de femei frumoase, dar egoiste și pretențioase. Întotdeauna cultiva asemenea relații, sperând că urmează să se petreacă o schimbare și să se închege o legătură sinceră. Din nefericire, femeile nu empatizau niciodată cu el și nici nu-l transformau într-o
pri oritate. Erau prezente fizic, dar absente emoțional, nefiind interesate vreodată de dorințele sau nevoile lui.
Se afla mereu afară, în ploaie, privind înăuntru, pe fereastră. Căuta aprobare, dorindu-și de fapt iubirea necondiționată și o relație sinceră, izvorâtă din inimile ambilor parteneri.

Acesta fusese tiparul său încă din copilărie. Cu toate că dorința sa cea mai puternică era să schimbe acest tipar, Bob nu reușea să facă acest lucru pentru că nu înlătura codul, iar convingerea lui subconștientă era că fiecare încercare de a iubi avea să ia sfârșit în suferință.

Codul este cheia

Fiecare om are un cod ADN unic. Acest cod conține informații specifice care determină, de exemplu, culoarea părului sau a ochilor și markeri care pot indica orice, pornind de la predispoziția persoanei de a fi supraponderală până la posibilitatea apariției unor anumite boli.
Până nu demult, se considera că ADN-ul este menținut în forma inițială întreaga viață și nu poate fi modificat. Însă descoperiri științifice recente arată că până și codul ADN unic al unui individ poate fi schimbat prin intermediul epigeneticii, în pofida faptului că pare stabil. Asta înseamnă că, schimbându-ne mediul de dezvoltare și stilul de viață, putem modifica direcția pe care o urmează sănătatea noastră fizică. Iată o revelație surprinzătoare și eliberatoare! Iar ADN-ul nu este singurul tău
cod care poate fi schimbat.

Asemenea lui Bob, ai la rândul tău anumite coduri neștiute, care sunt ascunse în lăuntrul tău. Acestea nu au forma dublu-helicoidală a ADN-ului. De fapt, nu au niciun fel de formă fizică. În schimb, sunt gravate în miezul naturii tale, în emoțiile tale, în gânduri, comportamente și energie. Te pot stimula, pot determina direcția vieții tale și chiar te pot defini fără să știi. Ceva într-atât de puternic merită să fie analizat.

Dincolo de aparențe

Cuvântul „cod“ are multe definiții, iar una dintre ele este „set de reguli sau standarde respectate de un grup sau de o persoană“. Ai fi surprins să afli că ai creat (sau, cel puțin, ai acceptat) o serie de reguli sau standarde conform cărora îți trăiești viața? De fapt, aceste linii directoare au impact asupra fiecăreia dintre experiențele tale zilnice de viață. Acesta este un adevăr comun nouă, tuturor, chiar dacă nu am privit niciodată lucrurile în felul acesta.

Aproape fiecare om creează o întreagă rețea de reacții și impulsuri care îi guvernează alegerile și comportamentele. De regulă, aceste coduri sunt stabilite foarte devreme, la vârsta de 6–7 ani în cazul majorității oamenilor. Unele dintre ele sunt cât se poate de evidente. De pildă, dacă ai fost învățat de la o vârstă fragedă să nu întrerupi un om care vorbește, acesta va fi probabil codul conform căruia vei trăi. Iar dacă ai fost învățat să te descalți atunci când intri într-o casă, vorbim despre un alt cod. Iată două coduri relativ inofensive, reguli inoculate care probabil că nu au un impact major asupra vieții tale.

Totuși, dacă ți s-a tot spus că ești prost sau incapabil, acest fapt duce la crearea unui cod paralizant care ți-ar putea distruge viața. Dacă ești femeie și ai fost învățată că se cuvine ca femeile să fie marginalizate și să aibă foarte puține oportunități în lumea asta, un astfel de cod, adânc înrădăcinat, îți va limita deosebit de mult abordarea pe care o ai asupra vieții.

Aceste „linii directoare“ ne vin de obicei de la părinți, de la cultura din care facem parte și de la cei din jur. Multe coduri au fost stabilite cu generații în urmă, existând posibilitatea să fi devenit deja parte a memoriei noastre celulare și a paradigmelor emoționale. Deși unele sunt cu adevărat nesănătoase și
acționează din planul inconștient, alegem cu toții, mult prea adesea, să le acceptăm și să trăim sub impulsul lor negativ, indiferent de consecințe.

Din fericire, modificarea codurilor nedorite care te-au condus până acum nu este o sarcină dificilă. Există o tehnică ușoară, dar eficientă, pe care o poți folosi în viața de zi cu zi pentru a-ți schimba codurile, pentru a deveni conștient și a căpăta abilitatea de a fi fericit, spărgând tiparele la nivel cuantic – nivelul celei mai profunde vibrații a energiei tale vitale. Aceste schimbări vibraționale deschid apoi calea unor noi tipare, care îți vor aduce împlinire în plan profesional, sentimental și personal, făcând posibile acele rezultate reale și îmbucurătoare pe care le aștepți de atâta vreme.

Cura de codare a lui Bob

Fiind un om înclinat spre cercetare și spiritualitate și cu voință puternică, Bob a folosit multe tehnici și s-a străduit să schimbe tiparul relațiilor sale. Dar când a început să practice decodările și codările cuantice lucrurile au început să se schimbe într-un ritm alert.
În cazul lui Bob, repercusiunile energetice ale istoriei sale personale erau evidente. Dezvoltase un cod adânc înrădăcinat – și, în mare măsură, neconștientizat – conform căruia nu merita iubire, iar acest cod era însoțit de așteptarea că în fiece relație avea să fie manipulat. Codul descris îi inundase până și
starea conștientă, definindu-i realitatea și conturându-i tipare ale nefericirii care îi dominau viața.
Bob nu își dădea seama de faptul că trăia cu acest cod care îi transmitea că este nevrednic. Își dorea o relație reală, însă convingerea sa inconștientă (determinată de permanenta atitudine negativă a mamei sale) era că, din cauza nevredniciei sale, Universul nu-i putea oferi o relație în care ambii parteneri să înflorească și să fie iubitori. Iar după toate experiențele sale simțea că este condamnat să urmeze acest tipar la nesfârșit.

Când și-a cercetat codurile interioare, iată ce a aflat:
Disperare: Având o viață lipsită de iubire, Bob a căpătat o nevoie profundă și imperioasă de a respinge exact tipul de persoană pe care o căuta. Așa funcționează energia Intenției Paradoxale, care spune că, pe măsură ce disperarea ta crește, cu atât îți amâni mai mult împlinirea dorinței. Disperarea lui Bob era adânc criptată și se ivea ori de câte ori întâlnea o femeie despre care el credea că poate fi „aleasa“. Dar acel cod stringent îi înlătura pe oamenii iubitori și stabili emoțional pe care îi căuta, atrăgând în schimb femei care erau la fel de dependente și obsesive ca el, doar că ele aveau dorința disperată de a câștiga în plan financiar.
Bob a folosit tehnica de decodare pentru a elibera acea disperare și, pentru prima oară după divorț, a descoperit că poate avea pace în suflet și poate fi fericit pe cont propriu. Acum putea merge în oraș împreună cu prietenii lui și se putea distra, fiind prezent și relaxat în compania lor. În trecut, când ieșea
în oraș cu prietenii, vorbea tot timpul despre femei, căutând parcă permanent următoarea parteneră care l-ar putea iubi. Era entuziasmat de sentimentul de eliberare din strânsoarea acelei disperări, reușind să se bucure de viață, departe de dorințe și nevoi arzătoare.

Convingeri nocive despre frumusețe și valoare: Ca urmare a experiențelor prin care a trecut, Bob își formase opinia că toate femeile frumoase sunt superficiale și egocentrice.
Cu toate acestea, își dorea o relație de iubire cu o femeie de care să se simtă atras. Astfel că a decodat convingerea nocivă conform căreia frumusețea vine la pachet cu egocentrismul și răutatea. De asemenea, a codat abilitatea de a vedea latura plăcută a fiecărei persoane pe care avea să o întâlnească și abilitatea de a fi atras de frumusețea interioară a unei femei, de inima și de sufletul ei.

Autocritica și autominimizarea: Codul conform căruia Bob se considera nevrednic și se judeca aspru pe sine a fost scris în copilărie și acceptat în mod voit încă de atunci. El a decodat tiparele care îl îndemnau la autoînvinovățire și care l-au condus spre concluzia că nu merită iubire. A întreprins aceste proceduri în mod repetat, hotărât să scrie un nou scenariu de viață pentru sine. Acum, la vârsta de 50 de ani, a aflat că are opțiunea de a crea un cod cu totul nou, sănătos și stimulant.
Zis și făcut!
Bob a codat convingerea că merită să aibă parte de generozitate și reciprocitate în toate relațiile sale. De asemenea, a codat abilitatea de a discerne iubirea autentică și conștientizarea faptului că este demn de o relație romantică care să-i aducă împlinire atât lui, cât și partenerei, în care să fie apreciat pentru ceea ce este el și care să reprezinte o prioritate pentru parteneră.

În plus, a codat și cele le urmează:
● Abilitatea de a fi fericit chiar și în afara unei relații.
● Abilitatea de a avea pace sufletească, inclusiv atunci când se află într-o relație.
● Acceptarea de sine necondiționată.
● Iubire sinceră față de propria persoană.

Bob a căpătat o atitudine mai constructivă față de sine și față de viața lui. După șase luni  mi-a spus că a întâlnit o persoană cu totul specială. Era interesată de aceleași lucruri ca și el, era sinceră și generoasă – o femeie minunată, exact așa cum își dorise. Bob a spus că vrea să parcurgă etapele cu răbdare, fără grabă și fără disperare, nu cum procedase în trecut,de fiecare dată.

Acea relație s-a dezvoltat și a înflorit. Codurile lui interioare au fost modificate, iar natura relațiilor sale s-a schimbat complet. De altfel, m-a sunat într-o zi să-mi spună că a ajuns acasă de la muncă și a găsit-o pe noua lui iubită făcând curățenie și gătindu-i ceva pentru cină. Deși în cazul celor mai multe cupluri asta nu pare cine știe ce, Bob mi-a relatat întâmplarea cu bucurie în glas, spunând că nimeni nu mai făcuse așa ceva pentru el până atunci fără să ceară ceva în schimb.
Bob era în sfârșit fericit. Se eliberase de vechiul cod care îl ținuse blocat în același tipar care se repeta la nesfârșit în toate relațiile sale. A renunțat la convingerea că numai o relație îi poate aduce bucurie și a codat fericirea pe cont propriu, punându-și în valoare puterea interioară. Iar schimbarea de fond a energiei sale a deschis pentru el calea unor noi experiențe îmbucurătoare. Chiar și fiicele lui începuseră să se poarte diferit cu el!

Acesta este un caz real. Și, dacă l-ai cunoaște pe Bob așa cum îl cunosc eu, ți-ar părea imposibil de crezut că un om excepțional ca el, în atât de multe privințe, a putut fi într-atât de „ghinionist“ pe plan sentimental atât de multă vreme. Ei bine, nu era vorba câtuși de puțin despre noroc, ci despre un cod
puternic, adânc înrădăcinat, pe care îl purtase întreaga lui viață.

Mulți dintre noi ne găsim în situații similare, blocați fără să ne dăm seama și fără să avem nici cel mai mic indiciu despre ce am putea face pentru a remedia lucrurile. Dar Universul a creat un răspuns cu totul diferit pentru noul cod al lui Bob, iar acest lucru se poate întâmpla și în cazul tău. Indiferent de trecutul tău, ai puterea de a schimba vechile coduri care te țin blocat.

Eliberarea din capcana acelor tipare nefericite este valoroasă în sine și îți schimbă viața. Îți aduce o energie care stimulează fericirea și pacea sufletească, care va curge din abundență în viața ta, zi de zi. Aliniază-ți forța vitală cu întreaga putere ascunsă și cu potențialul pe care Universul ni-l oferă.

Sandra Anne Taylor

Citeste si Codarea cuantica - componentele reflexelor dobandite

meIn practica clinica suntem obisnuiti sa vedem persoane care s-au cocosat mai mult sau mai putin sub presiunea urii de sine si a devalorizarii, care se simt ca niste gandaci, ca niste gunoaie. Mare parte din activitatea clinica se confrunta cu o stima de sine scazuta, cu o imagine de sine proasta. Incercam sa-i scoatem pe oameni la lumina, sa-i sustinem, sa-i ajutam sa faca pasi inainte in viata. Sunt unii care esuaeaza si cauta ajutor pentru a se acomoda mai bine cu esecul. Incercam sa ii convingem ca nu sunt niste gandaci buni de strivit. Sunt fiinte pretioase, care merita o sansa la viata.

La celalalt capat al spectrului sunt indivizii aparent plini de succes care au o capacitate redusa de a sustine un contact emotional semnificativ cu altii si cu ei insisi. ii trateaza pe ceilalti ca pe niste obiecte strategice, parghii pentru cariera si pompe de umflat eul, tinte catre trebuie manipulate pentru a obtine castiguri socioeconomice sau sexuale. Par insensibili la necazurile pe cere le produc altora, dar sunt foarte atenti la ceea ce pot sau nu face altii pentru ei. Acesti obsedati de putere si control devin anxiosi si deprimati din pricina imperativului permanent de a fi in fruntea clasamentului si din cauza ca realitatea, prin natura ei, diminueaza controlul securizant.

Tehnologia chimica de azi ii incurajeaza pe oamenii de acest fel sa foloseasca medicatia pentru a scapa de anxietate si depresie. Acest lucru se potriveste cu ideologia lor centrata pe putere si control. Unii doresc sa poata controla anxietatea si depresia, asa cum altii doresc sa controleze demografia si competitia. Pilulele devin niste ajutoare de nadejde in cursa spre succes. Ele regleaza dispozitia si functionalitatea si ii ajuta astfel sa se mentina in frunte si sa evite prabusirea - emotionala, socioeconomica, personala, creativa.

Psihoterapia ca domeniu are problemele, abuzurile, deceptiile ei, partea ei de putere... Insa cei mai multi psihoterapeuti pe care ii cunosc sunt loiali pacientilor si muncii lor. Ei se straduiesc, dau tot ce au mai bun profesional. Cred ca noi oferim ceva unic societatii. Incercam sa ascultam si sa ramanem deschisi spre impactul pe care il are ascultarea in noi. Traim pe panta creativa a ascultarii. Ramanem deschisi la efectul pe care il are asupra noastra ascultarea unui alt om, saptamana de saptamana, luna de luna, an de an. Nu ne abandonam nici pacientii, nici pe noi insine, ci sustinem incercarile amandorura de a supravietui.

Crestem prin ascultare creativa. Ce ne iese pe gura ne surprinde. Mergem in profunzime, devenim mai pregatiti pe masura ce analizam impactul pe care il are pacientul asupra noastra, in vreme ce pacientul se coace in noi timp indelungat. Vorbirea creste si se preschimba de-a lungul gestatiei. Nu stiu alt loc dedicat capacitatii fiintei umane de a se deschide catre explorarea fiecarei nuante simtite, intr-o atmosfera dedicata dezvoltarii echipamentului care sustine o asemenea explorare.

Michael E.

sufletulInima te inteapa, stomacul devine rebel, urechile tiuie, tremuri de furie sau de nervi. Emotiile clocotesc si esti vesnic stresat. Pe nestiute, organismul se frange sub aceasta presiune: apar palpitatiile, respiri mai greu, transpiri mai des si acuzi tulburari gastrointestinale. Evitand capcana explicatiilor simpliste, de tipul „bolile de inima sunt efectul ambitiei si agitatiei", cartea de fata prezinta un model complex, bio-psiho-social, in care stresul emotional este vazut nu doar ca factor de imbolnavire sau agravare a bolii, dar si ca efect adesea ignorat al afectiunii somatice.

Organizat pe diverse grupe de organe (inima, pielea, organele genitale, vocea, aparatul locomotor etc.), volumul ofera clarificarile medicale si psihologice necesare, dar si masuri terapeutice eficiente – de la procedee de relaxare si somatoterapie la tehnici cognitiv-comportamentele pentru reincadrarea bolii, reintegrarea la locul de munca si mai buna gestionare a emotiilor. Cartea se adreseaza atat publicului larg (bolnavi si apartinatori), cat si medicilor si psihologilor clinicieni. (mai mult)

Hans Morschitzky este psihoterapeut la Spitalul de Psihiatrie din Linz, Austria, si coautor al cartii Frica de boala. Cum sa o intelegem si sa o depasim (Editura Trei, 2015).
Sigrid Sator este jurnalista si life coach.

Golgota

An de an, cam in aceste zile, ne taram spre Golgota pacatelor noastre sperand intr-o mantuire care sa tina macar 12 luni. Pana la reluarea ciclului. An de an, cam in aceste zile, ne sunam, ne scriem, ne uram cu dragoste fata de semen; ne uram de bine, de liniste sufleteasca, de tihna, de buna intelegere. Ne sunam rudele, prietenii, colegii… Dintr-o data, nu ne mai simtim singuri, nu ne mai simtim vinovati de nimic, ce-a fost a fost, ne-am impacat cu totii: copiii cu parintii, surorile intre ele, seful cu subalternii, patronul cu angajatii, administratorul de bloc cu locatarii, romanii cu … intre ei. 

Ce daca ne-am dispretuit parintii un an, ce conteaza ca surorile sunt disperate dupa impartirea averii, ca patronul isi bate de joc de angajati, ca administratorul a fugit cu banii din fondul de rulment? Daca noi putem ierta, cu iubire si nu din prostie, inca ne mai putem salva, nu-i asa?
Dupa un an de exercitiu al urii, dintr-o data avem revelatia iubirii aproapelui.

Desigur, sunt multi care traiesc real aceasta iubire. Ce se intampla insa cu ceilalti, care incearca nevolnici sa-i imite, nereusind nici macar in aceste zile sa fie cat de cat autentici?
Mincinosul inceteaza sa mai minta, hotul sa fure, sutul sa smangleasca, tradatorul sa tradeze. Fudulul devine smerit, clevetitorul tacut, iar puturosul activ. O mare parte a populatiei cunoaste un reviriment sub aspect cognitiv, comportamental, afectiv si spiritual. Se stabilesc noi granite in psihologie, iar antropologii recunosc ca Darwin s-a inselat fundamental. Pare un tablou babelian.

An dupa an, cam in aceste zile, ne amintim de noi, de mine, de tine, de cine suntem si de obarsia noastra celesta. Cam tot acum, cu putina vopsea de oua incercam sa dam culoare in obraji unei existente efemere.

Si peste toate, Dumnezeu ne priveste de sus cum, an de an, cam in aceste zile, ne taram spre Golgota pacatelor noastre…

Psih. Alex Oros

Atunci cand eram mici, ni s-a spus:“Identifica-ti slabiciunile, iar apoi lucreaza pentru rezolvarea lor, astfel incat sa devii un om puternic.” Dupa parerea mea, aceasta perspectiva reprezinta doar o pierdere de timp, iar mitul “omului puternic” este unul dintre cele mai distructive greseli pe care le comite sistemul educational modern. Sfatul meu este sa nu risipesti nici macar o secunda din timpul tau atat de pretios pentru a lucra asupra acelor domenii in care te simti slab.

In schimb, iti recomand cu toatat convingerea sa faci inventarul calitatilor si capacitatilor personale, astfel incat sa stii in ce domenii esti inzestrat si in ce domenii nu ar trebui sa te implicit. Aceasta intelegere este intr-adevar cruciala. Majoritatea anteprenorilor si a oamenilor de afaceri nu stau sa se gandeasca la aceste aspecte. Ei isi incep afacerea si se implica cu toata pasiunea, fara sa-si bata capul cu identificarea calitatilor si lipsurilor lor. Adesea, aceasta omisiune se dovedeste fatala.

Sa spunem ca lucrezi in domeniul cosmetic. Ai numerosi client carora le place cum lucrezi, asa ca doresti sa iti deschizi propriul salon, in care sa mai aduci cateva cosmeticiene, transformandu-ti astfel practica intr-o afacere ceva mai substantiala.

Suna foarte promitator, dar daca ai incepe sa iti faci inventarul calitatilor si talentelor personale, s-ar putea sa constati ca deschiderea unui salon de cosmetic presupune anumite calitati de care tu nu dispui. Poate ca esti inzestrat cu un excelent simt artistic, cu un instinct pentru aranjarea parului si pentru aplicarea fardurilor intr-o proportie echilibrata, fapt care iti multumeste imediat clientii. Poate ca esti sociabil si comunici usor cu oamenii. Clientii te indragesc si le place cum lucrezi. La fel de posibil este insa sa nu ai nicio veleitate pentru gandirea logica si matematica. Poate ca tinerea contabilitatii ti se pare un cosmar, iar celelalte aspecte analitice si metodice implicate in rezolvarea problemelor logistice si in gestionarea unei afaceri in plina dezvoltare ti se par un fel de limba straina pe care nu o cunosti.

Una este sa fii un cosmetician de success si cu totul altceva sa fii proprietarul unui salon cosmetic! Diferenta este comparabila cu cea dintre un medic si proprietarul unui spital. Cele doua tipuri de activitati sunt complet diferite si nu au nimic de-a face unul cu celalalt. De aceea, identificarea calitatilor si talentelor care iti lipsesc iti arata in ce domenii trebuie sa atragi alaturi de tine alte persoane, care dispun in mod natural de aceste calitati.
John Assaraf

Joomla SEF URLs by Artio